19 maart 2021

Wisseling bestuur Trias Westland: terugblik en vooruitblik

met Martin, Marcel en John

Martin Uittenbroek, Marcel van der Knaap en John Overgaag. Wat hebben zij met elkaar gemeen? Het zijn glastuinbouwondernemers in het Westland met een drive voor duurzaamheid en bestuursleden van de coöperatie Trias Westland. We stellen de nieuwe bestuursleden voor, blikken terug én kijken vooruit. 

jm2

Martin vertrekt uit het bestuur

“Het is tijd dat de jongere generatie het oppakt. Het wordt mij nu te technisch: de controle op de uitvoering en de wijze waarop alle deelnemers omgaan met de inpassing van aardwarmte”, aldus Martin. Martin van Vreugdenhil Young Plants is deelnemer van het eerste uur en vanuit enthousiasme doorgegaan als bestuurslid van Trias Westland. “De constructie van Trias Westland stond mij wel aan: van ieder voor zich naar een coöperatie. Het is een grote kracht: van en voor de ondernemers.” Martin is plantenkweker en trots op het feit dat zij in zo'n korte tijd veel hebben kunnen betekenen voor de glastuinbouw. “Een stevig fundament voor de toekomst, waarbij we nu zelfs kijken naar een groter systeem met een koppeling van meerdere aardwarmtebronnen en verdere samenwerking.”

Klein team

“Trias Westland is een professionele organisatie, met een hoog kennisniveau en deskundige specialisten. Er wordt niet geschuwd om te blijven zoeken naar de beste professionals in een bepaalde discipline en die aan Trias te binden", alsdus Martin. 
Er staat nu een enorm robuust warmtenetwerk. Toegegeven, het was best een teleurstelling toen de boring naar de Triaslaag niet lukte, maar er is snel overgeschakeld naar alternatieven. Het is gewoon klasse dat we zijn blijven denken in oplossingen”, blikt Martin terug. “De sfeer in het bestuur was goed, al was er ook wel eens discussie. Als ondernemers vulden we elkaar goed aan: van potplanten tot aan sierteelt en groenten en allen vanuit onze eigen achtergrond”, aldus Martin. Zijn advies voor de nieuwe bestuursleden Marcel en John? ”Goed contact houden met de andere deelnemers en weten wat hen bezighoudt. Rustig blijven, keuzes maken en wat je zegt moet echt kloppen.”  

Van Chrysanten naar Tomaten

Marcel van der Knaap, kwekerij Roots, Westlander en vanaf het eerste uur deelnemer van Trias Westland. Hij is van een familiebedrijf overgegaan naar een bedrijf van families en zit al 35 jaar in het vak. Gestart met chrysanten, maar sinds 2005 de tomatenkwekerij RIMATO samen met broer Richard en sinds 2018 met neef Luc van der Knaap erbij. Vanaf 2020 zijn ze gefuseerd met de twee broers Stefan en Jasper Oussoren en onder de bedrijfsnaam “Roots” verder gegaan. “Ik zie aardwarmte als noodzakelijk voor een goede toekomst. Als tomatenkweker is ons doel: lekkere tomaten telen, zonder een bittere nasmaak voor onze kinderen.” Aardwarmte is daarbij eenvoudig in te passen op ons bedrijf aan de Zwethlaan, omdat er een grote buffertank aanwezig is en we de warmte flexibel kunnen inzetten.  

Telen van Rode Paprika’s

John Overgaag, Kwekerij Overgaag, is geboren en getogen in de Lier. Hij is getrouwd en heeft 3 kinderen. Het familiebedrijf van John en zijn 2 neven Wouter en Gerrie, is gespecialiseerd in het telen van rode paprika’s. “Met kritische vragen help je het project verder, het bestuur moet staan voor het verbeteren van het project.” Het familiebedrijf Overgaag gelooft in aardwarmte. Ooit met Geopower Oudcamp gestart, betrokken bij de Warmtecoöperatie Kralingerpolder en nu als deelnemer van Trias Westland. Binnenkort worden zijn kassen in Honselersdijk aangesloten op het warmtenet van Trias Westland. “Voor de productie van paprika’s is aardwarmte goed in te passen. De teelt is leidend, we kijken continu hoe we aardwarmte het beste kunnen benutten." 

Rol in bestuur

“Wij gaan niet aan de zijlijn staan, maar denken graag mee", zeggen Marcel en John. “Ik ben zelf een kweker, kritisch en daarom word ik bestuurder. Juist omdat ik een bijdrage wil leveren: door uit te bouwen, door te zetten en te zorgen voor verbeteringen en optimalisaties. Je kan vanaf de zijlijn veel roepen, maar als bestuurder kun je er ook aan bijdragen.” Marcel wil vooral vanuit zijn gebied een bijdrage leveren aan Trias Westland: “ik wil dat de deelnemers van Trias tevreden zijn". John vult aan: “Er zijn grote discussies over een toekomstig warmtenet voor heel Westland. Een van de redenen waarom ik bestuurder ben geworden is dat ik naar het grotere geheel wil kijken.  Als bestuurder van Glastuinbouw Westland weet ik vaak hoe zaken zich ontwikkelen en dat kan helpen”, aldus John. Beiden willen ze graag een klankbord zijn voor de deelnemers. En nee, dat betekent niet dat ze s ’nachts voor storingen gebeld kunnen worden, vertellen ze lachend. 

Meer vertellen wat we doen

“We mogen best trots zijn op hoe groot Trias Westland is, wat we realiseren en wat het beslaat. Dat is indrukwekkend", aldus John. “De telers weten allemaal wat Trias is, maar zodra je buiten de tuinbouw komt weet niemand het”, vult Marcel aan. “We moeten trotser zijn en dat begint bij ons. Laten we meer vertellen wat we doen om de glastuinbouw te verduurzamen en de omgeving meer informeren en meenemen."

Fietstocht en kennis delen

“Het is een teamprestatie om te zorgen dat de bron goed functioneert. Door samen het gebruik van aardwarmte verder te optimaliseren en verbeteren bereik je meer. De kennis is aanwezig, we moeten er alleen voor zorgen dat deze wordt gedeeld, aldus John. “Laten we op de fiets stappen en in het gebied de deelnemers langsgaan. Goede voorbeelden laten zien en ook per teelt kijken waar het beter kan”, aldus Marcel. John vult aan: “Zet alle technische mensen bij elkaar, bekijk hoe het werkt en wat de bottlenecks zijn. Als je er met 16 ogen naar kijkt kun je elkaar inspireren. Kleine aanpassingen maken vaak een groot verschil en soms kan het heel simpel zijn. We moeten we onszelf dan ook blijven afvragen: hoe zou het beter kunnen?” .