19 maart 2021

Samenwerken voor een optimale exploitatie Trias Westland

Liron Duijvestijn gaat ondernemen, niet bij Trias Westland, maar in het familiebedrijf Duijvestijn Tomaten. De afgelopen jaren is hij vanuit het team een bekend gezicht geworden. Liron is na zijn studie bedrijfseconomie bij Trias Westland binnengekomen, op zoek naar dynamiek. Hij was al bekend met aardwarmte en de glastuinbouw, de kassen van het familiebedrijf worden al verwarmd met geothermie. De praktijkervaring in combinatie met zijn persoonlijkheid en enthousiasme maakte hem een waardevolle toevoeging aan het team. Samen met hem blikken we terug op zijn tijd bij Trias Westland.  

knipselv2

‘Value drivers’

Het eerste jaar verdiepte Liron zich in de ‘value drivers’ van het aardwarmteproject. “Ik zag al snel dat iets meer warmteafzet leidt tot flink meer SDE+ inkomsten, waardoor de warmteprijs (veel) lager kan worden. Als we daar een goede match in maakten leverde dat voor Trias Westland een verbetering op en zo ben ik vanuit die kentallen gaan rekenen.”  

Lagere retourtemperatuur

Samen met Pieter Arkesteijn heeft Liron de energiehuishouding van alle deelnemers van Trias Westland bekeken. En dat leverde wat op: “we leerden samen hoe we aardwarmte goed kunnen inpassen in de kas en de teelt optimaal daarvan gebruik kan maken. Alle deelnemers hebben er energie in hebben gestoken om de retourtemperatuur te verlagen en dat is echt wel leuk. Je gaat op zoek naar win-win. Voor het project bracht het veel op en gaf het veel positieve energie en daardoor zijn we ook echt vooruit gegaan”. 

Winst in de flankmaanden

“Met aardwarmte heb je een vaste capaciteit aan warmte beschikbaar. Juist in de flankmaanden levert dit een voordeel op. In deze maanden kan je als teler met het gebruik van aardwarmte in plaats van te sturen op energie besparen sturen op de kwaliteit en kwantiteit van de teelt. Extra warmte kan je net zo goed gebruiken, dat is toch al betaald. En juist in die flankmaanden van het jaar komt dit ten goede van de groei of kwaliteit van het product”, aldus Liron.

Verdichting warmtenet

Het leuke bij Trias Westland is dat we door de warmte-afzet optimalisatie meer kwekers hebben kunnen benaderen in het gebied. We hebben nu ook bedrijven aangesloten waarbij  de warmteleiding letterlijk het erf langskwam. Zij zagen de aanlegwerkzaamheden in het gebied en wilden meedoen. Zelf zijn wij ook actief langs het tracé verdichting gaan zoeken naar nieuwe deelnemers. Het tracé in Molenbroeklaan werd niet aangesloten bij het eerste doublet omdat het een vrij lange leiding was waar alleen op het einde één bedrijf een contract afgesloten heeft. Inmiddels is het tracé in Molenbroeklaan en Sprongenloet flink verdicht. Ook voor bedrijven die slechts 5-7 maanden warmtevraag hebben blijkt het toch interessant te zijn om aan te sluiten, voor zowel het project als de kweker zelf.” 

Mooie kans

Dat het dynamisch is bij Trias Westland, kan hij nog steeds beamen. Innovatief, volop in ontwikkeling, denken vanuit kansen en continu verbeteren. Toch gaat Liron de dynamiek vanaf nu bij zijn familiebedrijf Duijvestijn tomaten opzoeken. “Ik ga het missen, en tegelijkertijd kijk ik ook erg uit naar mijn nieuwe rol binnen het familiebedrijf", concludeert Liron.