Royal FloraHolland aangesloten op warmtenet van Trias Westland
Royal FloraHolland, één van de drie initiatiefnemers van Trias Westland, is nu aangesloten op het warmtenet. Het duurzaam verwarmen van de locatie in Naaldwijk is een stap op weg naar de ambitie van Royal FloraHolland om CO2-neutraal energieverbruik te realiseren.
De aansluiting van Royal FloraHolland op het warmtenet van Trias Westland is sinds maart 2021 operationeel. Deze aansluiting is tot stand gekomen na een intensieve samenwerking tussen Royal FloraHolland en Trias Westland. Friso Sijbertsma, Manager Assetmanagement: "Het is mooi om nu zelf ook écht onderdeel te zijn van dit initiatief dat bijdraagt aan de verduurzaming van de sector. We nemen nu aardwarmte af van 83°C, dat van 2,3 km diepte uit de aarde gepompt wordt. Deze warmte gebruiken we voor onze fustwasserij. Hierdoor daalt het gasverbruik en de CO2-uitstoot met ongeveer 17% van de locatie in Naaldwijk. Dit is vergelijkbaar met het jaarverbruik van 444 huishoudens. Dit draagt bij aan onze ambitie van een CO2-neutraal energieverbruik op onze marktplaatsen."
10 jaar
"Om en nabij de 10 jaar geleden is in samenwerking met de glastuinbouw via Trias Westland ingezet op het verduurzamen van het energieverbruik in het Westland door toepassing van aardwarmte. Vanaf de intentieovereenkomst zijn we nu doorgegroeid naar de ontwikkeling van twee aardwarmtebronnen aan de Lange Broekweg in Naaldwijk. Het is mooi en ik ben er trots op dat Royal FloraHolland als initiator van dit project nu ook gebruik maakt van onze duurzame warmte", aldus Marco van Soerland, directeur Trias Westland.
Intensieve samenwerking
De aansluiting is dankzij intensieve samenwerking tot stand gekomen. De aansluiting van Royal FloraHolland op het warmtenet bestond uit drie stappen. De eerste stap was de aanleg van het primaire aardwarmtenet tussen de aardwarmtelocatie en de rondweg om het Strijpgebouw. Vervolgens heeft Trias Westland de tweede stap gezet door hierop een aftakking te maken en deze aan te sluiten op het nieuwe "Warmte Afname Station". Hier staat een warmtewisselaar met een vermogen van 1 MW. De installateurs Verkade Klimaat en Vink hebben tenslotte de derde grote stap gezet: de aansluiting van de warmtewisselaar op het bestaande CV-net van de marktplaats, via 1.200 meter lang leidingwerk. CBRE, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de gebouwen en de installaties van Royal FloraHolland, gaat zich richten op het optimaal benutten van de geleverde warmte.
Trias Westland is een initiatief van HVC, Capturam, Royal FloraHolland en een grote groep glastuinbouwondernemers. Deze partners hechten groot belang aan duurzaamheid en zien aardwarmte als een belangrijk alternatief voor aardgas.