Een kijkje in de keuken van Trias Westland tijdens de Open Energiedag
Een dag met veel wind, stortbuien en paraplu’s die de harde windstoten niet overleefden, maar gelukkig toch ook wat zon! Ondanks de soms bar slechte weersomstandigheden, kwamen toch nog bijna 180 positief gestemde bezoekers een kijkje nemen bij aardwarmteproject Trias Westland op zaterdag 17 september. “Een beetje regen houdt ons niet tegen hoor, wij zijn wel wat gewend!” grapt een bezoeker die drijfnat terugkomt van de rondleiding.
Rondleiding langs de putten
Geothermie experts geven een rondleiding langs de putten (de twee doubletten), de filterruimte en de pompenruimte, aan groepen bezoekers van soms wel 18 man. De rondleiders vertellen onder andere over de werking van aardwarmte, de techniek achter het boorproces en de warmtelevering, de geologie in het Westland en de weg die de warmte aflegt vanaf de bron tot de verschillende afnemers. “Een hele interessante rondleiding, en goed om te zien waar de warmte in mijn woning vandaan komt. Er komt veel meer bij kijken dan ik gedacht had”, aldus één van de bewoners van de woningen in de Lier die zijn aangesloten op de duurzame aardwarmtebron.
Veel belangstelling voor aardwarmte
Niet alleen bewoners, maar ook andere omwonenden, telers, brancheorganisaties én pers kwamen kijken hoe we warmte diep uit de aarde omhoog pompen om kassen, de grootste bloemenveiling ter wereld, én 345 woningen van duurzame warmte te voorzien. Harold Koekkoek van Trias Westland en één van de rondleiders op de Open Energiedag: “Ik vind het geweldig om te zien dat er ondanks het slechte weer zoveel bezoekers zijn gekomen. Er werden goede inhoudelijke vragen gesteld tijdens de rondleidingen, daaraan merk je dat er veel belangstelling is voor aardwarmte als duurzame warmtebron.”
Totaal aantal bezoekers Open Energiedag
De Open Energiedag is een onderdeel van de landelijke campagne “Daar krijg je energie van!” van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Landelijk zijn er in totaal zo’n 5000 bezoekers naar de 62 energieprojecten komen kijken. “Betrokkenheid van burgers is van levensbelang, want we zijn met elkaar op weg in deze transitie naar een duurzame energievoorziening”, aldus Olof van der Gaag, directeur NVDE.